Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Medvék képes leírás - Állat, állatfajok bemutatása.tlap.hu
részletek »

Medvék - Állat, állatfajok bemutatása.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: allat.tlap.hu » Medvék
Keresés
Találatok száma - 8 db
Barnamedve

Barnamedve

A barna medve (gyakran egybeírva barnamedve; Ursus arctos) a medvefélék (Ursidae) családjának legsikeresebb faja, az egyik legnagyobb termetű szárazföldi ragadozó. Elterjedése, élőhelye: Az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az USA és Kanada nyugati részén is megtalálhatjuk. Mexikóból és az Atlasz-hegység vidékéről (ahol két különálló alfaja élt) mára kihalt. Különböző alfajai rendkívül változatos élőhelyekhez alkalmazkodtak a félsivatagoktól a magashegységeken át a tundráig; az alfajok testfelépítése, mérete és viselkedése egyaránt jelentősen különbözik. A törzsváltozat a mérsékelt égöv magasabban fekvő, egybefüggő erdőségeit kedveli. Barna medve (Ursus arctos arctos) előfordulást észlelt 2008-ban az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata a nemzeti park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében. A megtalált nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs van a területen. Megjelenése, életmódja: Teste 1-3 m hosszú, tömege ennek megfelelően 100-800 kg. A barna medve a gyakorlatban tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt...

Grizzly medve

Grizzly medve

A grizzlymedve vagy röviden grizzly (ejtsd: grizli, tudományos nevén Ursus arctos horribilis) a barnamedve második legnagyobb termetű, Észak-Amerikában honos alfaja. Szürkemedvének is nevezik. Valamikor Észak-Amerika egész nyugati részén honos volt. Száz éve még a nyílt prérin is előfordult de a vadászat és az ember térhódítása a járhatatlan hegyekbe szorította vissza, olyannyira, hogy 1975-ben felvették a veszélyeztetett állatfajok vörös listájára. Ma már jóformán csak Alaszka Yukon tartományában és a Sziklás-hegység nemzeti parkjaiban (Yellowstone Nemzeti Park az Egyesült Államokban, Sziklás Hegység Park Kanadában stb.) vannak olyan, kiterjedt területek, ahol nagyobb számban és szinte háborítatlanul él...

Jegesmedve

Jegesmedve

A jegesmedve a globális felmelegedés szimbóluma. Az oldal segítségével megismerheti ezt az állatot. Megtudhatja milyen rokonságban áll a többi medvével. Az élőhelyéről valamint a fenntmaradásért folytatott harcáról tudhat meg érdekes információkat a látogató.

Állat, állatfajok bemutatása magazin hírek
Madártani egyesület: ne etessük a vízimadarakat!
Madártani egyesület: ne etessük a... A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület(MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék az állatokat. A madár- és természetvédelmi hatóságok, szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen, amely tömegesen sodorja...
Először tanult meg kardszárnyú delfin emberi szavakat utánozni
Először tanult meg kardszárnyú delfin... Először tanult meg egy kardszárnyú delfin olyan angol szavakat utánozni, mint a...
A tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék
A tengerek óriásait veszélyeztetik a... A tengerek óriásait, a bálnákat, cápákat, rájákat veszélyeztetik a műanyag...
Jegesmedve

Jegesmedve

A jegesmedvék kivalló úszók, azonban élőhelyüket nem a tenger, hanem a sarki jégtáblák jelentik. A szárazföldön vadásznak, párosodnak és nevelik a kicsinyeiket. A felnőtt példányok testtömege a 350 - 680 kg között mozoghat, a hosszuk pedig eléri 2-3 métert.

Maláj medve

Maláj medve

A maláj medve (Helarctos malayanus) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a medvefélék (Ursidae) családba tartozó faj. Nemének egyetlen képviselője. Korábban és olykor ma is az Ursus nembe sorolják. Megjelenése: 1,1-1,4 méteres testhosszával és 27-65 kilogrammos testtömegével a legkisebb medvefaj. Marmagassága 70 centiméter, farka mindössze 3-7 centiméter hosszú. A hímek nagyobbak, mint a nőstények. Fekete színű bundáján többnyire megtalálható a trópusi medvékre jellemző U alakú, világos színű folt, de nem minden egyednél. Sokan úgy vélik, hogy ez a folt a felegyenesedett testtartásban lévő medvét vizuálisan magasítja. A maláj medvénél a folt színe narancssárga, szemben a többi medve fehérjével, emiatt is kapta a Helarctos, vagyis napmedve elnevezést...

Medvefélék

Medvefélék

Medvefélék (Ursidae), a ragadozók egyik családja, amelynek tagjainak teste zömök, hosszas fejjel, rövid és vastag nyakkal. Talpon járók, vissza nem huzható karmokkal, elől és hátul 5-5 ujjal. Nyelvök csupasz. Fogazatuk erős, többnyire 3-3 metsző, 1-1 kiálló eb-, felül 3, alul 4 előzáp-, 1-1 szakító és 2-2 igazi zápfoggal. Csak az előzápfogak hegyesek, a többi zápfogak gumósak, ami elárulja, hogy ez állatok a húson kivül mást is esznek, azaz vegyeséletüek, mindenevők. Az ide tartozó fajokat 6 nembe sorolják: 1. Cercoleptes Illig, melynek fülkagylója fülpamatszőr nélküli, nyelve nagyon kinyujtható. Egy faja ismeretes (C. candi volvulus III.), mely északamerikai. - 2. Arctitis Temm. (l. o.). - 3. A macskamedvék (Aliurus F. Cuv.), talpuk szőrös; egy fajuk él Himalájában: a Panda (A. fulgens F. Cuv.). E három megegyezik abban, hogy karmaik részben visszahúzhatók. - 4. A mosómedvék (Procyon Storr.), arcorruk rövid és hegyes, ujjaikon a karmok egyenesek. 3-4 fajuk ismeretes, többnyire amerikaiak. - 5. Orrmányos medvék (Nasua Storr.), hasonlók az előbbihez, csakhogy arcorruk orrmányszerüen megnyult. Szintén amerikaiak...

Medveotthon

Medveotthon

Bemutatkozásképpen néhány adat a lakókról... Döme Kamcsatkai barnamedve, hím. Az ócsai kutyamenhelyről került hozzánk 1998-ban, az elején kicsit tudott kutyául, néha nem értettük az akcentusa miatt, hogy mit akar, de mostanra teljesen kigyógyult. 1980 elején született, világos vörös szinű, 600-650 kg. Rendkivül barátságos, a látogatók egyik kedvence. Ella és Bella testvérek, Románia területén születtek 1986-ban. A középbarna szinű nőstények 1993-ban egy Jugoszláv állatkertbe, majd 1998-ban a veresi menhelyre kerültek. A mérlegen egyenként 250 kg-ot nyomnak. A képről Bella lemaradt, pedig nagyon igyekezett. Kotya európai barnamedve, Ukrajna területén született 1992-ben. Mutatványos medvének használták, de ma már nem tud átugrálni karikákon. Borzasztó rossz körülmények között élt, onnan 1999-ben egy nemzetközi állatszervezet elkobozta és a menhelyre került. Középbarna szinű, 250 kg-os him. És nagyon szégyenlős, sajnos még nincs róla használható képünk, de igyekszünk ezt a hiányt mihamarabb pótolni. Maci Erdélyi barnamedve, hím. 1976-ban született Kárpátalján, sötétbarna szinu, hat hónapos kora óta Magyarországon él...

Örvösmedve

Örvösmedve

Csak Ázsia középső részén, Észak-Indiában, illetve Tibetben, a Himalája hegységeiben fordul elő (erre utal a fajneve is), de látták már a tajga környékén is. Kedveli az erdős területeket, de nagyobb - akár 4-5000 m-es magasságokba is felhatol. A kifejlett állat teste 130-190 centiméter, súlya 110-150 kilogramm. Legjellegzetesebb vonása, melyről a nevét is kapta, a mellső két végtagja felett lentről felfelé elvékonyodó fehér V alakú sáv. Ha két lábra áll, erről mindig fel lehet ismerni, ugyanis jól elüt alapjában szürkés-fekete szőrszínétől. Eredete vagy funkcója tisztázatlan, nincs kizárva hogy a társas viselkedésben vagy az udvarlásban lehet szerepe.

Tuti menü