Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szeptember 20-tól ismét különleges túrákra hívja a kirándulókat a Pilisi Parkerdő Zrt. A társaság a Budai- és a Visegrádi-hegységbe, illetve a Gödöllő környéki erdőkbe hívja mindazokat, akik a - Állat, állatfajok bemutatása magazin
részletek »

Szarvasbőgéses túrák a Pilisi Parkerdőnél

Az Állat Tuti Magazin állatokról, háziállatokról, anatómiájukról, életükről, táplálkozásukról, szokásaikról szól. A Magazin segítséget szeretne nyújtani az állatok jobb megismeréséhez. Hírek, cikkek érdekességek az állatok csodálatos világából ...
Állat, állatfajok bemutatása magazin
Itt vagy: Állat, állatfajok bemutatása magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Szarvasbőgéses túrák a Pilisi Parkerdőnél
Szarvasbőgéses túrák a Pilisi Parkerdőnél
Szeptember 20-tól ismét különleges túrákra hívja a kirándulókat a Pilisi Parkerdő Zrt. A társaság a Budai- és a Visegrádi-hegységbe, illetve a Gödöllő környéki erdőkbe hívja mindazokat, akik a gímszarvasok nászi énekét élőben szeretnék meghallgatni - tájékoztatta az MTI-t az erdőgazdálkodási cég szóvivője.
A túrákat a parkerdő szakemberei vezetik.

A részletekről szólva Lomniczi Gergely elmondta: a késő délután-kora este induló kirándulások általában három órát tartanak, és átlagosan három kilométer hosszúak. A résztvevőknek ajánlott távcsövet és zseblámpát vinniük magukkal, illetve időjárásnak megfelelően öltözködniük.

A szakember felidézte: a szarvasbőgés az erdők egyik különleges jelensége, de még a rendszeresen túrázók is csak ritkán találkoznak vele. A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején - szeptember tájt - sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés - magyarázta Lomniczi Gergely, hozzátéve, hogy olykor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet.
Hirdetés

A szakemberek ugyanakkor óvatosságra intik a kirándulókat, mert a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket.

Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást, ezért is fontos, hogy szervezett túrák keretében élvezhessék az érdeklődők az "erdei koncertet".

A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. A részletekről a www.parkerdo.hu oldalon lehet tájékozódni - hívta fel a figyelmet a szóvivő.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Pilisi Parkerdő, szarvasbőgéses túrák
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-08 20:17:07
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü