Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csaknem kétszer annyi telepesen fészkelő madár költött idén a Tiszazugban, mint tavaly: a parti fecskék, gyurgyalagok ez év nyarán több mint ezerötszáz, míg tavaly hétszáznál is kevesebb üregben - Állat, állatfajok bemutatása magazin
részletek »

Megduplázódott a Tiszazugban költő parti fecskék és gyurgyalagok száma

Az Állat Tuti Magazin állatokról, háziállatokról, anatómiájukról, életükről, táplálkozásukról, szokásaikról szól. A Magazin segítséget szeretne nyújtani az állatok jobb megismeréséhez. Hírek, cikkek érdekességek az állatok csodálatos világából ...
Állat, állatfajok bemutatása magazin
Itt vagy: Állat, állatfajok bemutatása magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Megduplázódott a Tiszazugban költő parti fecskék és gyurgyalagok száma
Megduplázódott a Tiszazugban költő parti fecskék és gyurgyalagok száma
Csaknem kétszer annyi telepesen fészkelő madár költött idén a Tiszazugban, mint tavaly: a parti fecskék, gyurgyalagok ez év nyarán több mint ezerötszáz, míg tavaly hétszáznál is kevesebb üregben költöttek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei térségben - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) regisztrált kunszentmártoni madármegfigyelője csütörtökön az MTI-vel.
Katona Mihály elmondta, hogy a parti fecskék, gyurgyalagok tizennégy különböző helyen fészkeltek ezen a nyáron a Tiszazugban, a telepesen fészkelő madarak összesen 2646 üregét számolta össze Sallai Zoltánnal, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársával. Az üregek közül 1597-ben költött madárpár, nagy részében parti fecske, 128-ban pedig gyurgyalag. Ez a szám több, mint duplája a tavalyinak, amikor csak 686 fészekben költöttek madarak - jegyezte meg.

A madármegfigyelő arról is beszámolt, hogy a legtöbb, pontosan 2150 üreget, a tiszasasi homokbánya fészkelőhelyén találták, amelyből 1290-ben költöttek madarak, 95 százalékban parti fecskék, 5 százalékban gyurgyalagok.
Hirdetés

Mint mondta, a Tiszazugban költő madarak számának növekedése valószínűleg a térség környékén található partfalak elgyomosodásának következménye, amelyeket így a madarak kevésbé látogatnak.

Katona Mihály hozzátette, hogy a gyurgyalagok már augusztus végén útra keltek, a parti fecskék közül azonban több itt marad szeptember elejéig. Érdekességként szólt arról, hogy a gyurgyalag a legkevesebb ideig itt tartózkodó költöző madár, május végén, június elején érkezik és augusztus végén, szeptember elején már útnak indul. Ezzel szemben a nem telepesen fészkelő, hanem fészekrakó mezei pacsirta igen korán, már február végén megérkezik és csak november végén kel vándorútra, így a leghosszabb ideig itt tartózkodó költöző madár. Öt-hat évvel ezelőtt február 10-én még hó volt, amikor már hallották Kunszentmártonban a mezei pacsirta énekét és látták is a madarat - tette hozzá.

Katona Mihály 1968 óta figyeli, tanulmányozza a madarakat, hogy adataival segítse a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját. Az egyik legérdekesebb "felfedezése" 1999 nyarán történt, amikor egy szelevényi fészekben egyszerre hat kisgólya született - idézte fel.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Tiszazug, fecskék, gyurgyalagok, madár
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-10 15:03:27
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü