Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyorsabban öregszenek és kevesebb utódot nemzenek azok az elefántok, melyeket anyjuk \"stresszes időszakban\" hozott világra - állapították meg brit kutatók. - Állat, állatfajok bemutatása magazin
részletek »

Kevesebb utódot nemzenek a stresszes anyától születő elefántok

Az Állat Tuti Magazin állatokról, háziállatokról, anatómiájukról, életükről, táplálkozásukról, szokásaikról szól. A Magazin segítséget szeretne nyújtani az állatok jobb megismeréséhez. Hírek, cikkek érdekességek az állatok csodálatos világából ...
Állat, állatfajok bemutatása magazin
Itt vagy: Állat, állatfajok bemutatása magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kevesebb utódot nemzenek a stresszes anyától születő elefántok
Kevesebb utódot nemzenek a stresszes anyától születő elefántok
Gyorsabban öregszenek és kevesebb utódot nemzenek azok az elefántok, melyeket anyjuk "stresszes időszakban" hozott világra - állapították meg brit kutatók.
A Sheffieldi Egyetem munkatársai felfedezték, hogy azok az ázsiai elefántok, melyek olyan időszakban születtek, amikor anyjuk stresszhormonszintje magas volt, életük során lényegesen kevesebb utódot nemzettek - írja a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál. Azt is megfigyelték, hogy ezek az állatok felnőtt korukban, évtizedekkel később sokkal gyorsabban öregszenek társaiknál.

"Az régóta ismeretes, hogy a kedvezőtlen életkörülmények betegségeket idézhetnek elő az embereknél, de azt nem tudtuk, vajon a korai életszakaszban átélt stressz a hosszú életű állatfajoknál is felgyorsítja-e az öregedést" - fejtette ki Hannah Mumby, a tanulmány vezető szerzője.
Hirdetés

A kutatók azt találták, hogy az év stresszesebb hónapjaiban született elefántok termékenysége sokkal meredekebben csökken a kor előre haladtával. Habár esetükben fiatalkorban kissé nagyobb arányú az utódnemzés, ez még mindig nem kompenzálja az erőteljes korai visszaesést, így összességében életük során kevesebb utódot hoznak világra" - mondta a szakértő.

A kutatók az öregedés hatását vizsgálták az állatokon, ehhez több mint tízezer mianmari elefánt születésére és halálára vonatkozó adatot elemeztek. Az információk három generációt és csaknem egy évszázadot öleltek fel.

A vizsgált elefántokat a faiparban dolgoztatták, farönköket szállítottak. A kutatók egy stresszhormon, a klükokortikoid szintjét mérték, hogy megállapítsák, mely hónapok járnak a legtöbb nehézséggel az elefántok számára.

A tanulmány szerint a júniustól augusztusig tartó időszak a legnehezebb: ez a monszun ideje, amikor az elefántoknak keményen kell dolgozniuk. Ekkor kevés borjú születik, az év többi szakaszában születettekhez képest az ő túlélési kilátásaik a legrosszabbak.

A Scientific Reports című szaklapban bemutatott jelentés rávilágít arra, mekkora a jelentősége az anya stresszhormonszintjének az utód öregedése szempontjából. Ez nemcsak a félig vagy teljesen vadon élő elefántokról, hanem a nyugati állatkertekben élő ázsiaielefánt-populációról is fontos információkkal szolgálhat. Az utóbbiak életére a fogság kiváltotta stressz lehet nagy hatással.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - elefántok, utód, stessz
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-15 16:02:02
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü