Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Rekordszámú kis liliket, összesen 131 példányt regisztráltak a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén október első napjaiban. A szakemberek 25 éve nem mértek ekkora egyedszámot, a tavalyi évhez - Állat, állatfajok bemutatása magazin
részletek »

Hortobágyi Nemzeti Park: hazai és nemzetközi siker a kis lilikek állományának rendkívüli növekedése

Az Állat Tuti Magazin állatokról, háziállatokról, anatómiájukról, életükről, táplálkozásukról, szokásaikról szól. A Magazin segítséget szeretne nyújtani az állatok jobb megismeréséhez. Hírek, cikkek érdekességek az állatok csodálatos világából ...
Állat, állatfajok bemutatása magazin
Itt vagy: Állat, állatfajok bemutatása magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hortobágyi Nemzeti Park: hazai és nemzetközi siker a kis lilikek állományának rendkívüli növekedése
Hortobágyi Nemzeti Park: hazai és nemzetközi siker a kis lilikek állományának rendkívüli növekedése
Kis lilik (Anser erythropus)
Rekordszámú kis liliket, összesen 131 példányt regisztráltak a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén október első napjaiban. A szakemberek 25 éve nem mértek ekkora egyedszámot, a tavalyi évhez képest ez 160 százalékos állománynövekedést jelent közölte a HNP kommunikációs munkatársa az MTI-vel.
Kánai Edina elmondta: a kis lilik Európa legveszélyeztetettebb vadlúdfaja, óriási siker, hogy idén szinte teljes létszámban eljutottak magyarországi őszi állomáshelyükre.

A kis lilik (Anser erythropus) világszinten csökkenő állományú - hazánkban fokozottan védett - lúdfaj, amelynek megóvása nemzetközileg is fontos természetvédelmi kérdés. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája szerint sérülékeny státusú faj, az Európai Unión belül pedig kritikusan veszélyeztetettnek számít - ismertette a szakember.
Hirdetés

A kis lilik európai populációját a 20. század elején még 10 ezer egyedre becsülték, amely az 1960-as évek óta erősen csökkenő trendet követve a 2000-es évekre mindössze 40-60 egyedre csökkent. A faj Európában kizárólag Norvégia északi területein költ. Leginkább az illegális lelövések, a természetes élőhelyek állapotromlása, vagy eltűnése, valamint a legkülönfélébb emberi eredetű zavarások veszélyeztetik. 2009 óta sikerült megállítani a csökkenést és a szakemberek újra enyhén emelkedő egyedszámokat regisztráltak - mondta Kánai Edina.

Hozzátette: a sikeres költést követő vonulás során ezek az apró termetű vadludak Norvégiából Finnországon és a Baltikumon át Magyarországra, (elsősorban a Hortobágyi Nemzeti Park területére és környezetébe) vonulnak, majd Görögország északkeleti régióiba repülnek telelni. Ha a költés sikertelen, egy jóval kockázatosabb és hosszabb útvonalon jutnak el délre Oroszországon és Közép-Ázsián át.

A faj védelmében kiemelt szerepet játszik hazánk, hiszen a kis lilik skandináviai egyedei őszi és tavaszi vonulásuk során összesen akár 2-4 hónapot is tölthetnek Magyarországon - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy jelenleg az Európai Bizottság és a norvég Directorate of Nature Management társfinanszírozásával EU LIFE+ projekt keretén belül folynak erőfeszítések a populáció védelme érdekében.

A 2015-ös nyár során a Birdlife Norway norvég civil szervezet szakemberei rekord fészkelési sikerről számoltak be, 1994 óta a legmagasabb egyedszámot regisztrálták a norvégiai Porsanger-fjord közelében. Jelentésük szerint 137 egyedre nőtt a populáció, köztük 74 fiatallal.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - kis lilik, faj, védelem
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-10-07 18:41:06
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü