Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A feltételezettnél lényegesen idősebb, 34 ezer éves Szása, az egyetlen ismert gyapjasorrszarvú-borjú, amelynek maradványait tavaly szeptemberben fedezték fel Jakutföldön. - Állat, állatfajok bemutatása magazin
részletek »

Harmincnégyezer éves Szása, az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú

Az Állat Tuti Magazin állatokról, háziállatokról, anatómiájukról, életükről, táplálkozásukról, szokásaikról szól. A Magazin segítséget szeretne nyújtani az állatok jobb megismeréséhez. Hírek, cikkek érdekességek az állatok csodálatos világából ...
Állat, állatfajok bemutatása magazin
Itt vagy: Állat, állatfajok bemutatása magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Harmincnégyezer éves Szása, az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú
Harmincnégyezer éves Szása, az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú
Gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis)
A feltételezettnél lényegesen idősebb, 34 ezer éves Szása, az egyetlen ismert gyapjasorrszarvú-borjú, amelynek maradványait tavaly szeptemberben fedezték fel Jakutföldön.
A gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) mintegy 350 ezer éve jelent meg a pleisztocén kori Eurázsiában és az utolsó jégkorszak végén, körülbelül tízezer éve halt ki.

Szása nemcsak az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú, hanem a legjobb állapotban fennmaradt egyed is: csaknem teljes épségben megőrződött a bőre, a világosszürke gyapja, érintetlenek a végtagjai. Megőrződött a feje, fennmaradtak a kis orrszarvú fülei, szemei, s nyelve - olvasható a The Siberian Times angol nyelvű orosz lap online kiadásában.
Hirdetés

Az első vizsgálatok alapján azt feltételezték, hogy a lelet "mindössze" tízezer éves, ám az elmúlt évben elvégzett kormeghatározás megállapította, hogy Szása 34 ezer évvel ezelőtt élt.

A másfél év körüli borjú vélhetően vízbe fulladt, erről tanúskodnak a sárral eltömődött orrjáratai, ám mint a vizsgálatokat irányító Albert Protopopov, az Orosz Tudományos Akadémia szibériai tagozatának kutatója rámutat, az ilyen nagy testű állatok kicsinyei között igen alacsony volt a halálozás. "Megpróbáljuk kideríteni, hogy valójában miért pusztult el a borjú" - fogalmazott a paleontológus.

Az orosz tudós a lelettel kapcsolatban kiemelte, hogy a gyapjas orrszarvúakról kevesebbet tudnak, mint a mamutokról, még kevesebb ismerettel rendelkeznek a borjakról. "Reményeink szerint Szása segítségével sok kérdésünkre választ kaphatunk, hiszen eddig az orrszarvúbébik egyetlen fogát sem tanulmányozhattuk, most pedig egy épségben fennmaradt koponya és a megőrződött lágyszövetek is a rendelkezésünkre állnak" - emelte ki Albert Protopopov.

További információval szolgálhatnak a DNS-vizsgálatok, amelyeket a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem tudósai végeznek majd el.

"Összevethetjük a gyapjas orrszarvúak DNS-ét a ma élő rinocéroszokéval, hogy megismerjük a jelenkori fajok evolúcióját" - vázolta az elképzeléseket az orosz paleontológus.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Szása, gyapjas orrszarvú, kor
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-10 14:24:28
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü