Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fókahús nélkül is túlélhetik az északi-sarkköri jég olvadását a jegesmedvék, mert az új számítások szerint a szárazföldi állatok fogyasztása is elegendő kalóriát biztosít számukra. - Állat, állatfajok bemutatása magazin
részletek »

Fókahús nélkül is túlélhetik a jégolvadást a jegesmedvék

Az Állat Tuti Magazin állatokról, háziállatokról, anatómiájukról, életükről, táplálkozásukról, szokásaikról szól. A Magazin segítséget szeretne nyújtani az állatok jobb megismeréséhez. Hírek, cikkek érdekességek az állatok csodálatos világából ...
Állat, állatfajok bemutatása magazin
Itt vagy: Állat, állatfajok bemutatása magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fókahús nélkül is túlélhetik a jégolvadást a jegesmedvék
Fókahús nélkül is túlélhetik a jégolvadást a jegesmedvék
Fókahús nélkül is túlélhetik az északi-sarkköri jég olvadását a jegesmedvék, mert az új számítások szerint a szárazföldi állatok fogyasztása is elegendő kalóriát biztosít számukra.
Ahogy a klímaváltozással egyre gyorsabban olvad az arktikus jég, a jegesmedve rénszarvassal és sarki lúddal helyettesítheti a fókát - foglalja össze a Science Daily a friss tanulmányt, amely a PLoS One tudományos lapban jelent meg.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársai, Linda Gormezano és Robert Rockwell kutatásai olyan új kalkulációkon alapultak, amelyek magukba foglalták a szárazföldi kalóriaforrásokat is.
Hirdetés

"A jegesmedvék jól alkalmazkodnak, már a legkorábbi megfigyelések is arról tanúskodnak, hogy sokféle szárazföldi táplálékot fogyasztanak. Ürülékük elemzése és közvetlen megfigyelések azt mutatták, hogy serdülő állatok, családi közösségek, sőt egyes kifejlett hím egyedek is esznek már növényt és szárazföldi állatokat a jégmentes időszakban" - magyarázta Rockwell, aki csaknem ötven éve kutatja a Nyugati-Hudson-öböl élővilágát.

Korábbi tanulmányok a jegesmedvék tömeges éhezését jelezték előre 2068-ra, amikor a jégmentes időszak két hónappal tarthat tovább, mint a nyolcvanas években, így mintegy 180 napon át választja el a ragadozót vadászterületétől, a tengeri jégtől. Ezek a számítások azonban nem vették figyelembe a szárazföldi élelemforrásokat.

Gormezano és Rockwell kiszámolták a hosszabb idejű éhezés ellensúlyozására elegendő energiát, majd meghatározták a sarki ludak és tojásaik, valamint a Nyugati-Hudson-öböl partjai közelében élő rénszarvasok kalóriaértékét. Eredményeik alapján a rendelkezésre álló szárazföldi táplálék valószínűleg bőven elég, hogy a növekvő jégmentes időszakok éhes jegesmedvéi jóllakjanak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - jegesmedvék, fóka, Északi-sark, jég
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-07 19:02:27
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü