Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Császárbajszú tamarin (Saguinus imperator) ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban, a majmocskák minden idejüket anyjuk vagy a többi felnőttmajom hátán töltik. - Állat, állatfajok bemutatása magazin
részletek »

Császárbajszú tamarin ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Az Állat Tuti Magazin állatokról, háziállatokról, anatómiájukról, életükről, táplálkozásukról, szokásaikról szól. A Magazin segítséget szeretne nyújtani az állatok jobb megismeréséhez. Hírek, cikkek érdekességek az állatok csodálatos világából ...
Állat, állatfajok bemutatása magazin
Itt vagy: Állat, állatfajok bemutatása magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Császárbajszú tamarin ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban
Császárbajszú tamarin ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban
Császárbajszú tamarin (Saguinus imperator)
Császárbajszú tamarin (Saguinus imperator) ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban, a majmocskák minden idejüket anyjuk vagy a többi felnőttmajom hátán töltik.
Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a bajszos majomikrek két héttel ezelőtt jöttek világra, s azóta a három tagú, az anyaállaton kívül egy hímből és egy másik ivarérett nőstényből álló tamarincsapat minden tagja besegít a nevelésükbe, sőt a háton történő cipelésükbe is.

A felnőtt majmok tekintélyes méretű bajusszal rendelkeznek és a hasonlatosság miatt II. Vilmos császárról kapták nevüket. A faj felfedezésekor, 1907-ben még csak elejtett példányokat ismertek, a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok lefelé kurtították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy, mint a német császáré. A tévedésre néhány év múlva jöttek rá, amikor élő példányokat is láttak, az állatokon azonban rajtamaradt a császárbajszú tamarin név.
Hirdetés

Az apró, 300 grammos állatok 25 centiméter hosszúak. Az újszülött ikrek anyjuk testsúlyának 25 százalékát teszi ki, folyamatosan gyarapodnak.

A tamarinok Peru, Brazília és Bolívia erdőiben csoportokban élnek, főként a magas fákon mozognak. Kis méretük miatt ki tudnak mászni a vékonyabb ágakra is.

Túlnyomórészt gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, míg fehérjét rovarok elfogyasztásából nyerik.

A tamarinok az úgynevezett karmos majmok közé tartoznak, s rendszertani nevüket arról kapták, hogy a hátsó láb nagyujját kivéve az össze ujjukon karmok nőnek köröm helyett. A karmokkal kapaszkodnak a fákon, ágakon és a kérget azzal megsértve jutnak hozzá a növényi nedvekhez.

A karmosmajom-féléket régebben tévesen a sárgaláz és malária terjesztőinek tartották, s kíméletlenül irtották, valamint nagy számban fogták be őket kutatási célokra. Napjainkban az élőhelyük pusztulása veszélyezteti leginkább őket.

A Nyíregyházi Állatpark Viktória-házában a császárbajszú tamarinok mellett négy másik karmosmajom faj él, a fehér arcú selyemmajom, a liszt, a vöröskezű és a fehérajkú tamarin.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Nyíregyházi Állatpark, császárbajszú tamarin, Saguinus imperator
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-23 18:00:47
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü